Angående fiolköp

Det är mycket svårt att råda någon om vad som gäller när man ska köpa en fiol.
Expertis ska egentligen vara på plats och hjälpa till med köpet.
Här kommer ändå några små tips som förhoppningsvis kan vägleda en bit.

Titta på helheten! Tycker du om den?, Är den vacker att titta på?
Kontrollera om du kan se några sprickor i trät på locket och i botten, titta också under stränghållaren (den svarta som strängarna sitter i ). Det kan kosta många tusen att laga en spricka. Är sprickan på locket så den går i linje med ljudpinnen är det allvarligt.
Kontrollera om limningen har släppt i lock eller botten genom att försiktigt knacka längs med kanterna på fiolen. Om du hör ett pappliknade ljud så har locket (botten) släppt (vattenlösligt lim). Detta limmas lätt ihop av en fackman.
Är hörnen hela? (är dessa av kostar det en hel del att reparera).
Stall och ljudpinne är sk förbrukningsvaror och håller ett antal år innan dessa måste bytas ut. Titta på stallet om det står rakt (eller något bakåt) då är det ok. Stallets fötter ska ligga tättslutande på locket. Har stallet sjunkit ihop är stallet slut och måste bytas ut (ung 600 kr). Ljudpinnen ska stå (inne i fiolen) ung rakt upp. Ljudpinnesjusteringar utförs av fackman och kan få en fiol att låta mycket bättre. Om ljudpinnen måste bytas ut kostar det ca 500 kr.
Titta på fiolen så den inte har för många och stora lackskador. Detta är ytliga skador och kan rättas till av fackman.
Kontrollera inläggningarna på fiolen! Är de snygga? Är de likadana i hörnen där de går ihop (spetsarna)? Inuti fiolen (i hörnen) ska det finnas klossar om det är en bättre fiol.
Det gör inget om det inte finns strängar på fiolen (ljudpinnen har ofta rasat om det inte är strängar på, då trycket försvunnit). Strängar är förbrukningsvara och kostar från 300 kr till flera tusen för en sats.
Ingår låda och stråke? Stråkar är ett kapitel för sig! Står det ett namn eller något annat ovanför froschen (där man håller i stråken, spetsen är längst upp!) så kan det finnas ett värde i stråken. Titta om stråken är rak! Är den något böjd till vänster behöver det inte betyda att den är dålig! Sitter froschen ordentligt intill stången? Angående fiollådan: Är det en papplåda så är det inget att ha, plastlådor kan fungera! Det bästa är flätat trä!